Sleepless 2025

15 May 2025

Location

Camminghalaan 30
3981 GH Bunnik

Date

Thursday 15 May 2025

15 May (Th.)

09:30 - 17:00

Sleepless

Het geaccrediteerde symposium is bedoeld voor verpleegkundigen, artsen, zorginkopers en anderen die in hun dagelijkse praktijk met OSAS-patiënten te maken hebben.

Tijdens dit event wordt dieper ingegaan op casuïstiek, ontwikkelingen binnen het vakgebied en de verschillende behandelmethoden.

Accreditatie wordt aangevraagd voor 4 punten bij de volgende verenigingen:

  • KABIZ- Longfunctieanalisten (NVLA)
  • KABIZ- Laboranten Klinische NeuroFysiologie (NVLKNF)
  • Nederlandse Associatie van Physician Assistants (NAPA)
  • Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (scholing longverpleegkunde)
  • Verpleegkundig Specialisten Register (scholing verpleegkundig specialisten)

Programma 

09:30 uur Ontvangst
10:00 uur Opening van het symposium
10:30 uur Workshop 1
11:30 uur Koffiepauze en bezoek standhouders
12:00 uur Workshop 2
13:00 uur Lunch en bezoek standhouders
14:00 uur Workshop 3
15:00 uur Koffiepauze en bezoek standhouders
15:30 uur Workshop 4
16:30 uur Afsluiting met een hapje en een drankje

Slaap, kindje, slaap….van snurken tot sleep terror!
Introductie in slaapstoornissen bij kinderen.

Drs. T. van Mierlo, Kinderarts, opleider kindergeneeskunde, Ziekenhuis Gelderse Vallei
Deze workshop biedt een overzicht van de (patho-)fysiologie van slaapstoornissen bij kinderen, met een focus op herkenning en behandeling. Bij jonge kinderen (<4 jaar) worden doorslaapstoornissen en parasomnieën besproken, met nadruk op gedragsmatige adviezen. Voor inslaapstoornissen vanaf basisschoolleeftijd komen de do’s en dont's van melatonine aan bod, vooral bij kinderen met autisme. Ook verschillen in diagnostiek en behandeling van OSAS bij kinderen en volwassenen worden belicht, evenals slaapstoornissen bij psychiatrische problematiek zoals ADHD en ASS.


Slaapstoornissen en psychiatrische problematiek
Drs. K. van Gelder, Specialist oudergeneeskunde bij de ondernemende verpleeghuisarts, GGzE
De relatie tussen slaapstoornissen en psychiatrische problematiek wordt steeds duidelijker. Vele patiënten in de psychiatrische setting lijden aan OSAS en hierbij is een directe rol zichtbaar bij ontregelingen als manie, depressie of psychotische verschijnselen. Het is een van de grootste uitdagingen om hierbij de juiste behandeling te kunnen toepassen.


Behandeling OSA: wat als CPAP en MRA niet lukken?

Dr. J. Straetmans, KNO-arts, Zuyderland Ziekenhhuis
De gouden standaard voor de behandeling van OSA is CPAP en MRA waarbij ernst, klachten en comfort erg belangrijke aspecten zijn in het maken van die keuze. Echter soms lukt behandeling niet door intolerantie, of is het effect van behandeling op AHI en klachten onvoldoende goed. In deze workshop zal het vervolgtraject na CPAP-en MRA-falen/intolerantie worden toegelicht. Hierbij worden eventuele vervolgbehandelingen besproken, zoals o.a. gehemeltechirurgie en behandeling met tongzenuwstimulator.


Rijvaardigheid en slaap(apneu)

Dr. A. Braam, Longarts-Somnoloog, Kempenhaeghe
In deze workshop bespreken we de verschillende aspecten ten aanzien van rijvaardigheid en slaap(apneu). Achtergrond, diverse ins en outs en huidig kader van regelgeving komen ter sprake met hierin ruimte voor nuancering en eventuele toekomstige ontwikkelingen.


Rusteloze Benen Syndroom (RLS)

Dr. S. Booij, Neuroloog, CWZ
Het rusteloze benen syndroom (RLS) is een chronisch progressieve aandoening die de nachtrust flink kan verstoren. Patiënten worstelen soms jaren met deze aandoening. Tijdens deze presentatie gaan we dieper in op wat RLS is, wat de symptomen zijn en wat je er aan kunt doen. Daarbij kan de patient in eerste instantie zelf proberen aan de slag te gaan met adviezen en tips, bijvoorbeeld over slaaphygiëne en bewegen, maar vaak hebben patiënten al van alles geprobeerd (bijvoorbeeld tips via internet). Als ze dan in de spreekkamer zitten is dat dus niet voldoende (meer) en zullen we ons ‘receptenboekje’ tevoorschijn moeten halen. Er zijn verschillende medicamenten, alle met hun eigen voors en tegens, die ingezet kunnen worden om de symptomen wat te verlichten. Daarbij moet voor iedere patiënt gezocht worden naar de beste behandeling/combinatie van medicamenten en zal steeds moeten worden bijgestuurd naar aanleiding van symptomen.

Digitalisering in de slaapzorg, wat doe jij hiermee?
Dr. L. Venekamp, Longarts/Somnoloog/Medisch directeur NSI
In deze interactieve workshop zal er stil gestaan worden bij de huidige stand van zaken rondom digitalisering in de slaapzorg. Tijdens deze workshop zullen de ervaringen van de deelnemers centraal staan, hoe gebruik jij digitalisering, zoals op afstand uitlezen videoconsulten apps en AI in je dagelijkse praktijk? Alle deelnemers van deze workshop ontvangen vooraf een vragenlijst. De antwoorden zullen gebruikt worden om een leuke en open discussie met elkaar te hebben.


Mandibulair repositie apparaat (MRA) voor OSA patiënten; de basis en laatste ontwikkelingen

Dr. M. de Ruiter, Specialist Mondziekten Kaak- en
aangezichtschirurgie, Het Diakonessenhuis

Deze unieke kans kun je niet mislopen! De MRA is in de huidige tijd voor patiënten met lichte en matige (en soms ook ernstige) OSA de standaardtherapie voor patiënten met OSA en daarbij is het noodzakelijk om samen te werken met tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. In deze wervelende workshop zullen de belangrijkste facetten van de MRA therapie worden toegelicht en zullen we met elkaar brainstormen hoe we met elkaar het beste kunnen samenwerken! Na het volgen van deze workshop bent u weer helemaal op de hoogte en kunt u op een adequate wijze uw patiënten met OSA die een MRA gebruiken begeleiden en advies geven! Een klein extraatje is de kaakoperatie voor OSA, die voor uw patiënten vaak een blijvende oplossing kunnen bieden. Hopelijk tot ziens op Sleepless!

Online ticketservice by

Eventgoose logo